
INCI megnevezése: Squalane
A szkvalén egy természetes vegyület, amely az emberi faggyúban és különböző növényi forrásokban található. A kozmetikában kiváló bőrkompatibilitása miatt kedvelt bőrpuhító és hidratáló. A szkvalén segít helyreállítani a bőr lipidgátját, megakadályozza a nedvességvesztést és javítja a bőr puhaságát. Könnyű textúrája miatt könnyen felszívódik anélkül, hogy zsíros nyomot hagyna.
Ezenkívül a szkvalén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, védi a bőrt a környezeti stressztől, például az UV sugárzástól és a környezetszennyezéstől. Néha a szkvalén még a hialuronsavnál is jobbnak bizonyul, mivel képes utánozni a bőr természetes olajait. Azonban hasonló előnyeik miatt nagyrészt kiegészítik egymást. A szkvalén kémiai képlete C30H50.
A szójafehérjék helyileg alkalmazva simítják a bőr textúráját, üde, feszes bőrképet eredményeznek.
A kovaföld egy természetben előforduló, sziliciumban gazdag, porózus üledékes kőzet.
Az őrölt szőlőmagot főként maszkként és mechanikai peelingként használják.
Hidratáló, vitalizáló, enyhe hámlasztó hatású összetevő.