
INCI megnevezése: Zinc Oxide
A kozmetikumokban a cink-oxid sokoldalúan alkalmazható összetevő, amely elsősorban bőrvédő és nyugtató tulajdonságairól ismert. Gyakran használják fényvédőkben fizikai, ásványi alapú UV-szűrőként, amely visszaveri az UVA és UVB sugarakat, így védi a bőrt a napkárosodástól. Emellett cink-oxidot tartalmaznak az érzékeny vagy irritált bőrre készült termékek is, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Hatékony mattító tulajdonságának köszönhetően gyakori összetevője a zsíros vagy pattanásos bőrre készült kozmetikumoknak is. Gyengéd, nem komedogén tulajdonsága alkalmassá teszi a mindennapos használatra különböző formulákban.
Felületaktív, habzó anyagok, melyek kiváló alternatívái a szulfát tartalmú tenzideknek.
A kovaföld egy természetben előforduló, sziliciumban gazdag, porózus üledékes kőzet.
A glutation a reaktív oxigén gyökök (ROS) semlegesítésével védi a sejteket az oxidatív stressztől.
Illóolaját aleveleiből nyerik és gyakran alkalmazzák bőrfrissítőként, fertőtlenítőként és tonizálóként.